Yaz aylarında sebil kullanımı oldukça artmaktadır. Özellikle iş yerleri, okullar ve ortak kullanım alanlarındaki sebiller ortak kullanan kişi sayısının fazlalığından dolayı daha fazla risk oluşturmaktadır.
Kullanılan bu sebillerin temizliği büyük önem arz etmektedir. Sebillerin içerisinde uzun süre bekleyen sular biyofilm tabakası oluşturmakta ve bunun sonucunda da insan sağlığını etkileyecek sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Sebil sularında mikrobiyolojik açıdan kirlilik oluşabilmektedir. Bu kirliliğin nedenlerinden birisi de, kullanılan damacanaların sebillere yerleştirilmeden önce düzgün temizlenmemesidir.
Aynı zamanda sebili kullananlar da, sebilin musluk kısımlarına elleri ile temas ederek sebilde kirlilik oluşmasına yol açabilmektedirler.
İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik uyarınca sularda Escherichia coli, toplam koliform bakteri ve Enterokok bakterilerinin varlığı incelenmelidir. Bu bakteriler sularda bulunmamalıdır.
Sebil temizliği etkin olarak gerçekleştirilmezse, suda bulunmaması gereken bu patojen mikroorganizmalar üreyerek, suyu tüketen kişilerde enfeksiyon oluşturabilmektedir.
Bu nedenle sebillerin dezenfeksiyonu düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Ayrıca kullanılan suyun mikrobiyolojik açıdan uygunluğu belirli periyotlarda kontrol edilmelidir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.