Güneş koruma faktör (SPF) testi; güneş kozmetiklerinin, cildin doğal korunma işlevini ne şekilde artırdığını gösteren değerler olarak bilinir. Örneğin, güneş koruyucu ürünlere bakıldığında cildin doğal koruma süresi 10 dakika ise, koruma faktörü 3 olan bir ürün ile bu süre üç katına çıkarak 30 dakikaya kadar uzar. Güneş koruma faktörleri, mevcut bulunan kimyasal yapıları ile cildin üzerinde UVB ışınlarına karşı bir kalkan görevi görür. UVA filtreleri, cildin yaşlanma sürecini daha hızlı hale getiren UVA ışınlarına karşı bir duvar örerek UVB filtreleri de güneş yanığına yol açan zararlı etkileri ve ışınları durdurur.
Kullanılan koruyucu ürünlerin hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlaması çok önemlidir. Güneş koruyucularının üzerinde bulunan SPF güneş koruyucu ibaresi yalnızca UVB’den koruyuculuğu hakkında detaylı bilgi verir. Güneş ışınlarının zararlı etkileri düşünüldüğünde UVA’dan korunmak çok önemli bir detaydır. Etkin bir güneş koruma faktörü PPD metodu ile saptanan koruma faktörü, SPF test olan metodu ile tespit edilen koruma faktörünün 1/3’ünden daha fazla olmalıdır.
Güneş kremi seçimi yaparken SPF değerine bilinçli şekilde karar vermek, olma ihtimali bulunan cilt sorunlarını önlemek açısından büyük önem arz eder. Güneşin gözle görülmesi mümkün olmayan zararlı UV ışınları, dalga boylarına göre ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) olarak iki gruba ayrılır. Bu ışınlar kişinin cildine uzun süre boyunca temas ettiğinde, cilt hücrelerinin normal olan aktivitelerini bozarak farklı cilt problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu noktada ise koruma görevini güneş koruyucu ürünlerinin üstlendiğini söylemek mümkündür.
Güneş koruyucu ürünlerin her biri içeriğinde yer alan koruyucu maddelerin miktarına bağlı olarak çeşitli koruma düzeylerine sahiptir. Bu koruma seviyesi ise ambalaj üzerinde SPF ismiyle bilinir. Ancak SPF değeri, bilinenin tam aksine formülün tüm UV ışınlarına karşı koruma oranı belirtmez. Bu değerler formülün sadece UVB ışınlarını bloke etme seviyesini ifade eder. Ancak etkin olan bir güneş koruması için tercih edilen ürünün UVA ışınlarına karşı koruma sağlamasına özen gösterilmesi gerekir.
Güneş ışınlarına yeteri kadar maruz kalmak, insan cildine fayda sağlasa bile yüksek derece güneş ışınlarına maruz kalmak çok olumsuz sonuçları beraberinde getirebilir. Güneş, çok önemli bir D vitamini kaynağı olarak karşınıza çıkar. Bağışıklık sistemi ve kemik sağlığı bu konuda çok büyük öneme sahiptir. Bu noktada olumlu etkilerin yanı sıra güneş ışınları radyoaktif özelliği bulunan ve cilde zarar veren ultraviyole ışınlar içerir. Güneş ışınları derinin alt tabakasına etki ederek yaşlanma belirtisi ve etkilerini artırır. Ayrıca fazla oranda güneş ışınlarına maruz kalmak cilt kanserine neden olabilir. Bu yüzden cildi zararlı güneş ışınlarının yarattığı etkiye karşı koruyan cilt bakımı ürünleri kullanılması gerekir.
SPF, güneş koruma faktörü anlamına gelir. Cildin güneşten gelen olumsuz etkilerinden verimli şekilde korunmak için güneş koruyucu ürünlerin kullanılması gerekir. Güneş kremi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli etken ise SPF içeriğidir. SPF, hafif, orta ve yüksek güneş koruma düzeyi anlamına gelirken, bu sayede cildin istenilen seviyede korunması ve güneşin olumsuz etkilerinden korunması mümkün hale gelir.
Güneşin sahile benzer alanlarda kullanılan düşük faktörlü ürünler bronzlaşmak için kullanılır. Ancak düşük faktörlü SPF içeren ürünleri aktif olarak kullanmak ciltte ton ve leke eşitsizliğinin yaşanmasına neden olabilir. Güneş koruyucu ürünleri üzerinde bulunan ibarelerin farklı SPF değerlerinin göstermesinin temel nedeni güneş ışınlarının cildi yakma etkisi ve kullanılan ürünün bu etkiyi azaltma oranını gösterir. SPF ürünlerinin içeriğindeki değerler güneşte kalma zamanına bağlı olarak koruma sağlanır. SPF 15 ve SPF 20 gibi düşük oranlara sahip olan güneş koruyucular en fazla 1,5 saatlik koruma sağlar. SPF 30 ve SPF 50 ise 2 saat gibi daha yüksek bir koruma oranı sağlar. Güneş kremi satın alırken üzerinde yazılan SPF değerine dikkat etmek çok önemli bir ayrıntıdır.
Güneş kremlerinin üzerinde bulunan koruma faktörleri (SPF) hafif, orta ve yüksek koruma olarak üç gruba ayrılır. Buna göre SPFD 4 ile 12 arası hafif, SPF 12 ile 30 arası orta ve SPF 30 üzeri değerler yüksek bir koruma sağlar. Bu ürünler arasında en bilinen ve en çok tercih edilen ise genel olarak SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 değerindeki güneş koruyucular yer alır.
Güneş koruması, güneş kremlerinin içeriğinde bulunan titanyum dioksit gibi bazı kimyasal maddeler sayesinde sağlanabilir. SPF değerleri ise söz konusu olan bu maddelerin formüllerinde yaşanan yoğunluklarına göre tespit edilir. Esasında yüksek ve hafif şekilde koruma sağlayan iki formül arasında koruma yüzdesine bakıldığında yaklaşık olarak %3 oranında bir fark olduğu görülür. Ancak oluşan bu küçük fark formülde bulunan kimyasal maddelerden kaynaklı cilt üzerinde tahmin edilenden çok daha fazla etki yaratır.
Kullanılan güneş kreminin SPF değeri arttıkça güneşe maruz kalma süresine göre ciltte oluşma ihtimali olan hasar ve yanıkların azalması beklenir. Ancak SPF 30 ile SPF 50 arasında yer alan fark bu durumda belirgin bir şekilde azdır. Örnek vermek gerekirse; SPF 30 ile %97 oranında bir koruma sağlamak mümkün hale gelirken, SPF 50 bu oranı yaklaşık olarak &98’e kadar çıkarabilir. Her iki durumda da en önemli nokta güneş kremini düzenli aralıklarla ve yeterince uygulamaktır. Her insan kendi cilt tipi, güneşe kalma süresi ve kişisel tercihlerine bağlı olarak kendi ihtiyacına en uygun olan SPF seviyesini tercih etmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken diğer nokta tercih edilen güneş kreminin içeriğinde UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan etkenlerin yer almasıdır.
Güneş kremi etkili bir koruma sağlamak amacıyla kullanılan ve doğru bir şekilde uygulandığında etkili olan bir üründür. Bu ürün ilk olarak güneş ışınlarına temas etmeden 15-20 dakika öncesinde cilde uygulanmalıdır. Bu sayede ürünün cilde tam anlamıyla nüfuz etmesi ve koruyucu bir tabaka oluşturulması mümkün hale gelir. Boyun, yüz, bacaklar, kollar ve diğer açıkta kalan her bölgeye krem geniş bir şekilde uygulanır. Genel olarak bir yetişkin kişi için tatlı kaşığı oranında güneş kremi kullanmak yeterlidir. Özellikle boyun, yüz ve kulak gibi bölgelere güneş kremi uygularken hassas davranmak önemlidir. Aktiviteler arasında düzenli aralıklarla güneş kremi uygulamak, suya girdikten sonra ya da terledikten sonra güneş korumasını sürdürmek de önemli detaylar arasında yer alır.
SPF analizi, tercih edilen güneş kreminin koruma faktörünü tespit etmek açısından önemli bir yol göstericidir. Bu sayede cilt tipine uygun olan ve en yüksek korumaya sahip güneş kremini satın almak mümkündür. Her türlü analiz ihtiyacına kaliteli ve doğru sonuçlarla yanıt veren Saniter; üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile beklentileri karşılayan bir firmadır. En doğru analiz sonuçlarına hızlı şekilde ulaşmanızı sağlayan Saniter kalitesini deneyimlemek için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.