Endüstri alanında kullanılan suyun en önemli işlevlerinden bir tanesi de soğutma olarak bilinir. Soğuk su bir kaynak olduğundan sıcak bir kaynaktan çıkarılan ısıyı alma özelliği vardır. Bu anlamda ısı değişimi ya da ısı transferi genel olarak soğuk ve sıcak kaynak teması söz konusu olmaksızın metalik yüzeyin üzerinde meydana gelebilir.Soğutma suları, devirdaim şeklinde kullanıldığından en uygun olan kimyasal arıtma işlemlerinden geçmiş olması önemi noktadır.
Bu işlemin amacı ise şu şekildedir:
Her su soğutmalı proseslerde optimum ısı transferi çok önemli bir yere sahiptir. Isı transferini olumsuz etkileyen faktörler ise: biyolojik kirlenme, kireç, birikinti gibi faktörler olarak sıralanabilir. Bahsi geçen bu etkenlerden kaynaklı soğutma suyu ve proses suyu sistemlerinde birikinti ve kireç önleyicilerin Biyositlerin ve korozyon önleyicilerin kombine olarak kullanıldıkları bir sistem ortaya çıkarılmalıdır.
Soğutma işlemi, termal olan enerjinin bir ortamdan diğer ortama aktarılması şeklinde bilinir. Özellikle endüstriyel alanlarında etkin kalitede su çok önemli bir yere sahiptir. Bu alanlarda ürün ve ekipmanların aşırı derecede ısınmasının önüne geçmek için soğutma sistemi kullanılır. Soğutma suyunun kalitesi, soğutulacak olan ısı enşanjörünün ve motorunun özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Soğutma sularının özellik bakımından uygun olup olmadığını tespit edebilmek için birçok biyolojik, kimyasal ve mikrobiyolojik teste başvurarak her açıdan değerlendirmek gerekir.
Soğutma ve proses suyu analizleri şu şekilde sıralanabilir:
Soğutma suları için uygulanan mikrobiyolojik analizler ise şu şekilde sıralanabilir:
Hemen hemen her endüstriyel işlemin üretim aşamalarında suya ihtiyaç duyulur. En yaygın şekilde kullanılan proses suyu uygulamaları ise ısıtma ve soğutma işlemleri için kullanılır. Kâğıt fabrikaları, petrol rafinerileri, kimya fabrikaları, tekstil fabrikaları, gıda, kauçuk, metal üretim tesisleri gibi birçok alanında üretim prosesleri için ısıtma ve soğutma suları kullanılır. Ayrıca klimaya ihtiyaç duyan herhangi bir tesis ısı ve nemi gidermek için su kullanır.
Temassız soğutma ise, bitmiş olan ürüne direkt olarak temas etmeden bir proses kullanarak ısıyı çıkarmak anlamına gelir. Birincil işlev bakımından güç, proses ve soğutma sistemlerinin her biri, atık ısı ismi verilen son derece büyük bir yan ürün geliştirerek kullanıcılara sunar. İstenmeyen bu ısı seviyesinin, verimli bir şekilde çalışabilmesi için bu sistemden uzaklaştırılması şarttır. Bahsi geçen atık ısı ise çok sık bir şekilde bu proseslerde su aracılığı ile uzaklaştırılır.
Atık ısı, endüstriyel alanda bir işlem için yan ürün niteliği taşıması amacıyla üretilen ısı anlamına gelir. Bir ısı eşanjörü ise, herhangi bir işlemde ya da ekipman parçasından ortaya çıkan atık ısıyı soğutma suyu ile aktaran ve sonrasında onu bu bölgeden tamamen uzaklaştıran bir sistemdir. Uygun sıcaklık, miktar ve kalitede su, atık olan ısıyı emmek amacıyla ya da uzaklaştırmak için ısı eşanjörlerinden, kompresörlerinden, kondansatörlerden ve diğer tüm tesis ekipmanlarından tek tek geçirilir. Bu ısıtılan su sonrasında nehir, göl ya da akarsu gibi bir su kitlesine boşaltılır, soğutulur ya da geri dönüştürülür.
Soğutma sistemleri kendi içerisinde farklı gruplarda değerlendirilir.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
İşletmeler için farklı alanlarda kullanılan suyun işlevi, her kullanım alanına göre o alana uygun su kalitesine sahip olmayı gerektiren bir sistem gerektirir. Bu yüzden herhangi bir işletme için tek tip su kullanım kalitesinin yanı sıra, birkaç tür su kalitesine sahip olmak daha sağlıklı ve daha ekonomik olacaktır. Örnek verilmesi gerektiğinde, bir endüstriyel işletmenin bahçe sulaması, yer temizliği, personel duşları, buhar kazanı, kumaş boyama prosesi, laboratuvar distile cihazı, buhar kazanı gibi çeşitli alanlarda kullanılması için her biri farklı kalitede su alternatiflerin bir arada bulundurulması gerekir. Değişik uygulama ve sistemler için bu su farklılığını bir arada bulundurmak çok önemlidir.
Bir kurum için ihtiyaç duyulan en saf su çeşidi, genel olarak sadece laboratuvarların ihtiyacı olan sulardır. Bu gibi durumlarda sadece laboratuvarın ihtiyacı olan suyu göz önünde bulundurarak işletmenin tüm su ihtiyacını buna yönelik temin etmek ekonomik bir çözüm olmayacaktır. Bahsi geçen her alan için ayrı ayrı sular hazırlamakta doğru bir adım olmayacağından, her işletme için elinde bulunan ham su kalitesinin kullanım alanlarına uygun bir su hazırlama sistemi projesine sahip olması çok önemlidir.
Bu aşamada ise soğutma ve proses suyu analizi ve bu sistemi işletmelerde kullanmanın önemi dikkat çeker. Herhangi bir işletme elinde yer alan suyun ham bir şekilde ve prosesler kullanılarak analiz edilerek bu bilgiye sahip olduğunda, günün getirdiği teknolojik imkanları sonuna kadar kullanarak faydalanmış ve işletme adına büyük avantaj sağlamış olur.
Soğutma ve proses suyu analizleri söz konusu olduğunda, tercih edilen analiz firmasının alanında uzman işlere imza atması çok önemlidir. İşini kaliteli bir şekilde gerçekleştiren ve kaliteden ödün vermeyen bir analiz firması iş hayatında zaman kaybetmenin önüne geçerken diğer yandan ekonomik bir çözüm olarak işletmenin gider tasarrufu yapmasını sağlar.
Bu anlamda Satiner, beklentilere yanıt verebilen üst düzey kalite standartlarında çalışmalar yapan oldukça nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Kozmetik, gıda, medikal alanda soğutma ve proses suyu analizi yaparak ihtiyaçlarınıza akılcı çözümler sunar. Firmamız alanında uzman kadrosu ile analiz konusunda ön plana çıkmanızı sağlayacak işlere imza atarak her geçen gün gelişmeye ve büyümeye fırsat tanır. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan Satiner, yapılan analizlerin en kısa sürede rapor haline getirilmesini ve elinize ulaşmasını sağlar.
Saniter, uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve müşterilerine verdiği değerle sektörde bir adım öne çıkmayı başardığı için bu anlamda en doğru analiz sonuçlarına cazip fiyatlarda ulaşmanızı sağlar. İşletmeniz için ekonomik, akılcı ve güvenilir soğutma suyu ve proses analizi gerçekleştirerek güvenilir sonuçlara ulaşmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle iletişim kurabilirsiniz. Satiner, analiz söz konusu olduğunda kalite farkını ortaya koymaya devam ediyor.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.