Sebiller, iş yerlerinde, okullarda, evlerde, hastanelerde hızlıca sıcak su ile çay, kahve hazırlamak, ve genel su ihtiyacını karşılamak üzere sıklıkla kullanılmaktadır.
Ancak su sebillerinin belirli aralıklarla temizlikleri gerçekleşmediği zaman mikrobiyal kirlilikler ortaya çıkabilmektedir.
Sebil içerisinde uzun süre bekleyen sularda biyofilm oluşma riski bulunmaktadır. Biyofilm oluşumu, mikroorganizma sayısının hızlıca üremesini teşvik etmekte ve bu da daha sonra patojen mikroorganizmaların üremesine neden olabilmektedir.
Eğer sebil etkin olarak temizlenmezse, suda bulunmaması gereken E.coli, Enterokok gibi patojen mikroorganizmalar üreyerek ; suyu tüketen kişilerde infeksiyona neden olabilir.
Özellikle okul, hastane, işyeri gibi alanlarda sebillerde insan kaynaklı kirlilikler de ortaya çıkabilmektedir. Sebilden su alırken, sebili kullanan kişinin suyun aktığı kısıma kirli elleri ile teması neticesinde mikrobiyolojik kirlilikler meydana gelebilmektedir.
Bir başka kirlilik kaynağı da damacanaların kapak kısmının iyi temizlenmeden sebile yerleştirilmesi sonucu kapaktaki kirliliğin kullanılacak suya geçmesidir.
Sebillerin bulunduğu ortam da önemlidir. Sebiller olası çapraz bulaşmaları önlemek için, organik atık bulunan çöp vb. kirlilik kaynaklarının yanında bulunmamalıdır.
Sonuç olarak, sebillerdeki suyun mikrobiyolojik açıdan uygunluğu belirli periyotlarda mikrobiyolojik olarak analiz edilmeli ve sebil dezenfeksiyonu etkin bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.