Salmonella typhimurium bakterisi insanlara çiğ ve pişmemiş et ve süt ürünlerinden bulaşır. Bu bakterinin bulunduğu et ve yumurta ürünleri tüketildiğinde insanlarda bulantı,kusma,diare ve şiddetli karın ağrıları belirtileriyle gastroenterite sebep olur. Bu belirtiler yedi gün içerisinde gözlemlenmeye başlanır.Salmonella typhimurium ile enfekte kişilere antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Salmonella typhimurium bakterisi ve sebep olduğu gıda zehirlenmesi Salmonella typhi’nin sebep olduğu tifo hastalığıyla karıştırılmamalıdır. Tifo hastalığı Salmonella typhi ile enfekte insandan başka bir insana bulaşırken Salmonella typhimurium ise insanlara direkt olarak gıdalar aracılığıyla bulaşır ve gıda zehirlenmesine sebep olur. Bundan korunmak için alınması gereken önlemler ise şunlardır:
- Et ve yumurta içeren ürünlerin tüketilmeden önce çiğ kalmadığından emin olmak,yeterli ısıl işlemden geçirip tüketmek.
- Mutfaklarda hijyene özen göstermek, mutfakların ve mutfaklarda çalışan personellerin temizliklerine dikkat etmek.
- Gıda ürünlerinin ve gıdayla temas eden tüm yüzeylerin gerekli denetimlerden geçmesini sağlamak.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.