Povidon iyot, özellikle hastanelerde yara pansumanları vb. uygulamalarda yaygın olarak kullanılan antiseptik bir solüsyondur. Özellikle ameliyat öncesinde ve esnasında sıklıkla kullanılmaktadır.
Ancak etken maddesi olan aktif iyotun uçucu özelliğinden dolayı etkinliği açısından bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Aktif maddesinin uçuculuğundan dolayı povidon iyot çözeltileri ağzı kapalı olarak bekletilmeli ve yüksek oranda hazırlanmamalıdır.Bu tip durumlarda, aktif iyotun uçucu özelliğinden dolayı etkinliği azalmakta ve bu durumda povidon iyot mikrobiyal kontaminasyonlara maruz kalabilmektedir.
İyot konsantrasyonunun kolaylıkla değişebilmesi nedeniyle bu tip çözeltiler ağzı açık olarak uzun süre bekletilmemelidir. Şüpheye düşüldüğü noktalarda aktif iyot miktarı ölçülerek etkinliği analiz edilmelidir. Önceden açılmış çözeltilerin belli bir süre sonra antimikrobiyal özelliklerini kaybedebileceği unutulmamalıdır. Hatta bazı kaynaklarda bu tip çözeltilerde bakteriyel üremeler bile gözlemlendiği belirtilmektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.