Son dönemde özellikle yemek programlarında karşımıza çıkan; verdiği lezzet kadar şifasından da bahsedilen Pirinç sirkesi nedir, nasıl yapılır ve nelere iyi gelir? Yolculuğumuz başlasın…
Çin ve Japon yemeklerinin en önemli kültürü pirinçtir. Pirinç sirkesi de yaklaşık 3000 yıldır Uzak Doğu Mutfağında kullanılmaktadır.
Asidik ve tatlı özellik gösteren pirinç sirkesi; kilo kontrolü, sodyum alınım sınırlaması ve antioksidan alınımını artırmak gibi sağlık yararları göz önünde bulundurulduğunda; sadece Asya esintili yemeklerde kullanılmakla kalınmayacaktır.
Kalori içermeyen pirinç sirkesi aynı zamanda sodyum da içermemektedir ve özellikle Amerika gibi yüksek sodyum tüketen bölgeler için; sodyum alınımını azaltmak ve bununla paralel olarak kan basıncını ve tansiyonu düşürmek için özellikle tercih edilmektedir.
2014 yılında Gıda Bilim Dergisinde yayımlanan yazıya göre; pirinç sirkesi fenolik bileşikler açısından zengin olup; kanser, kalp hastalığı, şeker hastalığı, osteoporoz gibi hastalıkların riskini azaltmaktadır.
Bunların dışında sindirime iyi gelen, bağışıklığı güçlendiren, yorgunluğu alan pirinç sirkesi özellikle cilt temizliği için ve yazın oluşan cilt lekeleri için önemli tonik özelliği göstermektedir.
Bir Asya yapımı olmasa da evde basitçe pirinç sirkesi yapılabilir nasıl mı?
Pirinç Sirkesi Yapılışı:
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Pirinci yıkayalım ve süzelim. Sudan arınmış olan pirinci kavanoza koyalım üzerine önceden kaynamış soğumuş olan suyu ilave edelim. Son olarak iki adet nohudu da ilave edip sirke yapımını sonlandıralım. Kavanozun kapak bölümüne çok az hava alacak kadar bez kapatalım. Bekleme süresinde asitlenecek olan pirin sirkesi bu bez sayesinde hava alacak, içerisinde oluşacak olan olumsuz asitten kurtulacaktır. Bu ev yapımı doğal sirkenin bekleme süresi 15 gündür. Bu süre zarfınca sirkeyi karanlık bir ortamda bekletin. Süre dolduğunda pirin sirkesi kullanıma hazır olacaktır.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.