Monosodyum glutamat olarak da anılan, “Çin tuzu” olarak nam salmış bir içerik olan MSG, sıklıkla kullanılan lezzet artırıcıdır. Tat sinirleri uyararak yiyeceklerin tadını attırıyor. Bu etki daha çok ve daha sık yemek yeme isteği uyandırıyor. Asıl amacı yemeğin türü fark etmeksizin içeriğinde bulunan besinin oldukça lezzetli olduğunu düşünmemizi ve bu besinin beynimizde sıklıkla tüketilir bir besin olarak kodlanmasını sağlamaktır. Kısa kodu E621 dir.
Katkı maddesi olarak kullanılmasının sebeplerinden biri de glutamik asitten daha hızlı çözünmesidir. Bu özellikleri mono sodyum glutamat’tı ticari açıdan popüler kılmaktadır.
Ülkemizde mono sodyum glutamat kullanımıyla ilgili kısıtlama getirilmemiştir. Bunun yanında Amerikan Gıda ve İlaç Örgütü (FDA) yaptığı açıklamada mono sodyum glutamat 'ın belli miktarlarda kullanıldığında çoğu insan için güvenli olduğu fakat mono sodyum glutamata karşı hassasiyeti olan insanlarda, özellikle astım hastalarında allerjik reaksiyonların olduğu görülmüştür. Fakat yapılan analizler de uzun süreli mono sodyum glutamat kullanımı nörodejeneratif hastalıkların, obezite ve diyabet gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasında tetikleyici olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak mono sodyum glutamat 'ın zararlı etkilerinin olabileceğinin tartışılıyor olması ve zararsız olduğunun da tam olarak kanıtlanamaması, kullanımında çekincelere neden olmuştur.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.