Bize Ulaşın
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Mobilyalarda Formaldehit Analizi

  • Blog
  • Mobilyalarda Formaldehit Analizi

             Mobilyalar günlük yaşamımızda özellikle ev ve ofis gibi kapalı alanlarda sıklıkla kullanılan ürünlerdir.  Mobilya sektöründeki  gelişmelerle birlikte artan çeşitlilik, yeni  kimyasalların kullanımını da beraberinde getirmektedir.

            Mobilya işlenme aşamasında solventler  veya kostik maddeler kullanılmaktadır. Mobilyalardan kaynaklanan kapalı ortam kirleticilerden riskli olanı ve en tehlikeli olanı formaldehittir.

            Evlerde tipik formaldehit kaynakları üre, formaldehit resin içeren yapıştırıcıların kullanıldığı kontrplaklar ve bunların kullanıldığı ürünlerdir. Kapalı ortamlarda kullanılan sunta, elyaftan yapılmış MDF  sayılabilir. Özellikle MDF ürünlerinde elyaf/resin oranı en yüksektir ve en fazla formaldehit yayan üründür.

            Formaldehit, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi belirtilerin yanında alerjik reaksiyon, gözlerde kızarıklık ve sulanma gibi belirtilere de neden olmaktadır. Aynı  zamanda kontakt dermatite, polen ve diğer alerjenlere bağlı alerjik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına ya da hastalık seyirlerinin ağırlaşmasına sebep olabilmektedir. Formaldehitin astımın  oluşumunda rol alabileceği ve astımı olanlarda özellikle gece ortaya çıkan solunum güçlükleri ile ilişkili bulunduğu ortaya çıkarılmıştır.

            Formaldehit, Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu tarafından kanserojen özelliği açısından Grup 2A olarak sınıflanmıştır. Yakın zamanda yapılan çalışmalarda formaldehitin özellikle burun ve üst solunum yolu kanserlerine neden olabileceği bildirilmiştir. Ahşap mobilyalarda ve parkelerde kullanılan "formaldehit"in  salınması, özellikle zamanlarının büyük kısmını kapalı ortamlarda geçiren çocuklar için büyük tehlike oluşturmaktadır.

            Mobilyaların insan sağlığı açısından risk oluşturmaması için formaldehit analizinin yapılması büyük önem arz etmektedir.

            Özellikle ihracatı gerçekleştirilen mobilyalarda formaldehit miktarının limitlerin altında olması gerekmektedir. Bu anlamda bu analiz düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Bir kez yaptırılan formaldehit analizinin yasal olmayan bir şekilde laboratuvarın bilgisi dışında yeniden oluşturulmasının hukuksal anlamda olumsuz sonuçlar doğurması kaçınılmazdır.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...