Legionella bakterileri çevrede kendiliğinden oluşur. Yapay su sistemleri, Legionella bakterilerinin yüksek sayıda üremesine elverişli ortamlar oluşturabilir.
Buradan da yola çıkarak Legionella bakterisi üremesi için riskli ortamlar:
sıcak ve soğuk su sistemleri ve depoları
- hamamlar, spa havuzları, yüzme havuzları ve termal kaplıcalar
- İçinden az su geçen ya da hiç su geçmeyen borular
- Duşlar, duş başlıkları ve musluklar
- Bahçe sulama sistemleri
- Merkezi klimalar, yangın hortumları
- dekoratif havuz ve fıskiyeler
Legionella Bakterisi insana nasıl bulaşır?
Bakterinin bulaşması için iki temel neden vardır,
Birincisine göre; bakteri önce üst solunum sistemine yerleşmekte ve buradan akciğere ulaşmaktadır .
İkincisine göre; suyun küçük su damlacıkları (aerosol) haline gelmesi ve havada asılı kalması sonucunda bakteriyi içeren bu damlacıklar nefes alma ile akciğere ulaşmaktadır.
Lejyonella içeren su ile gerçekleşen her temas sağlık sorunlarına yol açmaz. Lejyonella içeren suyun (örnek olarak duş alırken, klima tertibatlarında, jakuzilerde) nefes alırken ciğerlere çekilmesi enfeksiyona yol açabilir.
Normal bağışıklık sistemine sahip sağlıklı bireylerde, bakteri insana geçmiş olsa bile çoğu kez enfeksiyon gelişmez. Hastalığın ortaya çıkması için bireyin bazı risk faktörlerini taşıyor olması gerekir. En önemli risk faktörleri, kişinin solunum yolu direncini veya genel vücut direncini zayıflatan etkilerdir.
Vücut direnci düşük olan, yaşlılar ve sigara kullanan kişiler risk altındadır ve bu bakteri ileri boyutlarda ölümle sonuçlanabilir.
Legionella için özellikle kapalı havalandırma sistemi olan oteller,AVM ler,hastaneler riskli alanlardır.Bu tip yerlerin düzenli olarak Legionella analizlerini yaptırması gerekmektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.