Mikroplastikler, plastik parçacıklarının 5 milimetrenin altında olan küçük boyutlu formlarıdır. Genellikle plastik ambalajlar, temizlik ürünleri ve kozmetikler gibi çeşitli endüstrilerde kullanılan plastiklerin parçalanmasıyla ortaya çıkarlar. Kozmetik ürünlerde mikroplastiklerin kullanımı, ürünlerin doku, renk ve koku gibi özelliklerini iyileştirmek, veya cilt üzerindeki etkinliği artırmak amacıyla gerçekleştirilir.Kozmetik Analizi için ise bizimle iletişime geçerek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Bununla birlikte, mikroplastiklerin çevresel etkileri ciddi bir endişe kaynağıdır. Kozmetiklerde kullanılan mikroplastikler, kanalizasyon sistemlerinden çevreye sızabilir ve sonunda okyanuslarda birikerek su ekosistemlerine zarar verebilir.
Mikroplastiklerin çevresel etkilerini azaltmak için, tüketiciler olarak bizler de sorumluluk alabiliriz. Mikroplastik içermeyen ürünleri tercih etmek, ambalajları geri dönüştürmek ve plastik kullanımını azaltmak gibi basit adımlarla katkıda bulunabiliriz.
Sonuç olarak, mikroplastiklerin kozmetik sektöründeki kullanımı ve çevresel etkileri konusu önemli bir konudur. Daha sürdürülebilir ve çevre dostu kozmetik ürünleri talep etmek ve bilinçli tüketici olarak hareket etmek, mikroplastiklerin çevresel etkilerini azaltmada büyük bir rol oynayabilir.
Ayrıca mikroplastiklerin kozmetik ürünlerde kullanımı ile ilgili çeşitli kısıtlamalar da Avrupa Birliği’nin konuyla ilgili yasal otoritelerinin gündemindedir.
AB çapında Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi ve İzni (REACH) Yönetmeliğinin mikroplastik kısıtlamasının son taslağı Eylül 2022 tarihinde yayınlanmıştır. Bu anlamda son güncel versiyonun 2023’te yayınlanması beklenmektedir.
İlgili kısıtlamanın içeriği, herhangi bir kozmetik üründeki biyolojik olarak parçalanamayan polimerleri kapsadığından, çıkacak olan yönetmelik tüm kozmetik ürünler üzerinde son derece önemli bir etkiye sahip olacaktır.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.