Kozmetik ürünlerde oluşabilecek mikrobiyal bulaşmalar üretim aşamasında, doldurma aşamasında veya tüketici kullanımı sırasında oluşabilmektedir.
Kozmetik bir ürünün kalitesini ve tüketicinin güvenliğini sağlamak için, piyasaya sürülen bitmiş ürünün rutin mikrobiyolojik analizinin yapılmış olması gerekmektedir.
ISO 29621’e göre alkol içeriği>% 20 olan kozmetik ürünler gibi bazı ürünler için son ürün testi gerekli değildir. Ancak bu standartta belirtilen bu tip ürünlerin dışındaki tüm kozmetik ürünlerin mikrobiyal açıdan analizinin yapılması gereklidir.
EN ISO 17516: 2014’e göre kozmetik ürünlerdeki mikrobiyolojik limitler aşağıdaki tablodaki gibidir.
Bu tabloda kategori 1 göz bölgesinde ve mukoza zarlarında kullanılan ürünleri ve 3 yaşın altındaki çocuklar için özel olarak tasarlanmış ürünleri kapsamaktadır. Geriye kalan diğer ürünler ise kategori 2 sınıfına girmektedir.
Üretilen kozmetik ürünlerin bu tablodaki mikrobiyolojik limitlere uygun olması gerekmektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.