Bize Ulaşın
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Kozmetik Ürünlerde Gluten Analizi

Günümüzde çölyak hastalığının çok daha fazla duyulması ile beraber ilgi gören glutensiz gıdalar neredeyse tüm market raflarında yer alır. Çölyak hastaları açısından hayati önemi olan glutensiz ürünler, hastalığın kontrol altında tutulması açısından son derece önemlidir. Bu yüzden artık tartışılan bir diğer konu ise gluten içermeyen kozmetik ürünlerdir.

Kozmetik ya da kişisel bakım ürünlerinde yer alan gluten özellikle ruj gibi kozmetik ürünleriyle ağız yolunda insan vücuduna girebilir. Bunun dışında deriye uygulanan makyaj malzemeleri deriden, yaralardan büyük ölçüde gluten emilimi ile çölyak hastalarını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu noktada tartışılan en önemli konu ise kozmetik ürünlerin gluten içeriğin net olarak ilk bakışta tespit edilememesidir. Çölyak hastaları; kullandıkları makyaj malzemeleri ve cilt bakımı ürünlerin mutlaka kontrol etmelidir. Özellikle kozmetik ürünlerde kullanılan yulaf çekirdeği yağları ya da buğday çekirdeği, uygulanan işleme bağlı olarak gluten içeriğine sahip olabilir. Bu ürünlerin güvenli olarak kabul edilebilmesi için yüksek arıtmalı işlemlerden geçmiş olması gerekir.

Çölyak hastaları, özellikle kozmetik alışverişi yaparken satın almak istedikleri ürünlerin etiketini dikkatli bir şekilde incelemelidir. Şu an bazı firmalar gluten içermeyen ruj, parlatıcı, maskara, fondöten, allık, pudra, şampuan, diş macunu, deodorant ve güneş koruyucu üretimi yapmaktadır. Yine de bu ürünleri satın alırken içeriğinde yer alan maddeleri detaylı bir şekilde incelemek ve glutensiz olduğundan emin olduktan sonra satın alma işlemini gerçekleştirmek gerekir.

Kozmetik ürünlerinde gluten analizinin yapılması, kullanıcıların üründen kaynaklı sağlık sorunları yaşamasının önüne geçer. Bu konuda beklentileri karşılayan hizmet prensibi ile dikkat çeken Saniter, gluten analizi hizmetleri konusunda üst düzey kalitede analizler yaparken, sonuçları en kısa süre içerisinde tarafınıza ulaştıran bir firmadır.

Kozmetik Ürünlerde Gluten Analizinin Önemi

Gluten, bazı insanlarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur ve erken teşhis sayesinde birçok sağlık sorununun önüne geçebilir. Glutenin yol açabildiği bazı hastalıklar çocukluk döneminde fark edilmediğinde büyüme geriliğine varan olumsuz durumlara yol açabilir. Gluten nedir sorusu özellikle son yıllarda ortaya çıkan bir takım tartışmalar sonucunda her tarafından merak edilmeye başlamıştır. Bu durum bilim dünyasını birbirinden ayıran sonuçlar ortaya koymuştur.

Buğday proteinlerinin glütenin ve gliadinin tuzlu su ile yıkanması sonucunda su alıp şişmesi ile meydana gelen elastik yapıdaki maddenin ismi glütendir. Buğday ununa su eklenerek yoğrulduğunda, gluten proteinlerinin suyu emerek şişmesi ile beraber viskoelastik özellikle çıkış hamur oluşuma neden olur. Bu hamur tuzlu su yardımıyla yıkandığında azotlu ve nişastalı maddelerden globulin ve albumin ortamdan uzaklaşır ve geriye bir yaş öz kalır. Elde edilen bu yaş özün kurutulması ile beraber kuru öz bulunur.

Gluten; hamur içerisinde yoğurma sırasında ağ gibi bir yapı meydana getirerek maya tarafından oluşturulan gazı tutularak büyük hacimli ekmek meydana gelmesini sağlar. Bu yüzden gluten miktarı ve kalitesi mayalı fırın malzemeleri için çok önemli bir konumda yer alır. Gluten miktarı; çeşide, ekolojik koşullara, olum döneminde yaşanan iklim koşullarına göre farklılık gösterebilir. Genel olarak azotlu madde oranının artmasını sağlayan toprak ve iklim şartları gluten oranının da artmasını sağlar. Buğdaylarda gelen gluten oranının ise çok daha fazla olması talep edilir.

Makyaj yapmak ve bakımlı olmak kadınlar için çok önemli kabul edilen konulardan biridir. Ancak çölyak hastası olan ya da gluten duyarlılığı bulunan kişilerin makyaj malzemesi seçimi konusunda titiz davranması gerekir. Şaşırtıcı olsa bile gluten sadece besinlerin içerisinde bulunan bir madde değildir. Kozmetik ve bakım ürünlerinin içeriğinde çölyak hastalarının uzak durması gereken gluten yer alabilir. Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olan kişilerin aklına gelecek en mühim konulardan biri kozmetik tercihlerinin nasıl olması gerektiğidir. Çünkü özellikle kadınların günlük hayatta en fazla kullandığı ürünler makyaj malzemeleri ve cilt bakım ürünleridir. Bu noktada semptomları tetikleme ihtimali olan bir tercihte bulunmamak için araştırma yapmak ve içeriğinde gluten bulunmayan ürünleri satın almak gerekir.

Gluten hassasiyeti olan ya da çölyak hastası olan kişilerin kozmetik ürünleri kullanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hangi kozmetik ürünlerinin tercih edildiğidir. Gluten içermeyen kozmetik ürünlerinin kullanımında bir sorun yoktur. Çölyak hastalığı ya da gluten hassasiyeti olan kişiler, besin yoluyla glutene maruz kaldığında farklı semptomlar yaşayabilir. Deriye temas eden gluten içeren makyaj malzemesinin bu kişilerde bir takım sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülür. Şöyle ki gluten proteinin cilt tarafından emilemeyecek kadar büyük olduğu ifade edilir. Bu yüzden direkt olarak deriye temas eden gluten içeren makyaj malzemelerinin kullanımında herhangi bir sorun ortaya çıkmayacağı düşünülür.

Kozmetik ürünlerinde gluten içerikli yağların kullanılması, ürün içerisinde gluten kullanılmasına sebep olacaktır. Söz konusu olan bu yağlar yulaf, arpa ve buğday gibi tahıllar kullanılarak elde edilir. Günümüzde ise en fazla saç kremi, ruj, şampuan ve diş macunu gibi ürünler glutensiz kozmetik olarak üretilir. Çölyak hastaları ya da gluten intoleransı olan kişilerin kozmetik ürün satın almadan önce ürün içeriklerini mutlaka okuması gerekir. Kozmetik ürünlerinde glüten içermek analizi adımları şu şekildedir:

  • Örnek hazırlığı: Söz konusu olan kozmetik üründen belli bir miktar örnek alınır ve uygun bir çözücü ile ekstrakte edilir. Bu ekstraksiyon, gluten proteinlerinin çözelti içerisinde homojen bir şekilde dağılmasına fırsat verir,
  • Enzim immunoassay (ELİSA): Bu, gluten tayini yapabilmek için günümüzde en fazla kullanılan yöntemlerden biridir. ELİSSA, spesifik olan antikorların gluten proteinlerine bağlanma özelliğinin sunduğu ayrıcalıkları kullanılır. Bağlanma miktarı, ürün içerisinde ne kadar gluten olduğunu belirlemek amacıyla ölçülür. R5 ve G12 ELİSA yöntemleri, gluten analizi için en yaygın şekilde tercih edilen ELİSA türlerindendir,
  • Sonuç değerlendirme: ELİSA testi sonucunda elde edilen değerler, belli bir referans aralığına göre değerlendirmeye alınır. Genel olarak bir ürünün ‘’gluten içermez’’ olarak etiket alabilmesi için 20 ppm (part per million) ya da daha az bir gluten maddesi içermesi gerekir,
  • Doğrulama: Gluten içeriği kritik bir kalite parametresi olarak kabul edildiyse, analiz sonuçlarının doğru olduğundan emin olmak için bazı ek doğrulama testlerine başvurulabilir.

Kozmetik ürünlerde gluten içeriğinin belirlenmesi, ürünlerin formülasyonuna ve kullanılan bir takım ham maddelere bağlı olarak biraz karmaşık olabilir. Bu yüzden gluten analizlerinin akredite laboratuvarlarda ve alanında uzman kişiler tarafından yapılması son derece önemlidir.

Gluten Analizinde Kalite ve Güvenin Adresi: Saniter

Söz konusu gluten ve insan sağlığı için zararlı olabilecek maddeler olduğunda en doğru analiz sonuçlarına ulaşmanızı sağlayan Saniter; analiz sonuçlarına en doğru ve hızlı şekilde ulaşabilmesini sağlayan profesyonel bir firmadır. Uzun yıllardır ürün analizi konusunda başarısını ispat eden Saniter, doğru sonuçlar ortaya konulan analizler sayesinde gluten hassasiyeti olan ya da çölyak hastası olan kişilerin kozmetik ve cilt bakımı ürünlerinde bu maddeye maruz kalmasının önüne geçer. Sizde tercih ettiğiniz ürünlerin içeriğinde gluten olup olmadığını anlamak ve gönül rahatlığıyla kullanmak istediğinizde, analiz konusunda üst düzey kalite işlemlere imza atan Saniter farkını yaşayabilirsiniz. Saniter; madde analizi söz konusu olduğunda güven ve kalitenin bilinen tek adresi olmaya devam ediyor.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...