CDC verilerine ve şimdiye kadar yapılan çalışmalara göre bugüne kadar COVID-19’un çiğ gıdalar da dahil olmak üzere yiyecekler üzerinden bulaştığına dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır.
Son dönemde özellikle sosyal medyada çiğ gıdaların temizliğinde deterjan, sabun gibi temizlik maddelerinin kullanıldığına dair görüntülere rastlanmaktadır. Çiğ tavuk ve çiğ et gibi gıdaların çamaşır suyu ile yıkanması gibi benzer olaylar yurtdışında da yaşanmaktadır.
Gıdalarda kimyasal maddeler ile yapılan temizlik işlemleri son derece tehlikelidir. Gıda üzerinde kalıntı olarak kalan temizlik malzemelerinin kimyasal zehirlenmelere yol açması kaçınılmazdır.
Yiyecekleri gıda güvenliği ve hijyen sanitasyon kurallarına göre temizlemek, pişirmek, düzgün bir soğutma ve hijyenik saklama koşullarına göre hareket edilmesi yeterli olacaktır. Çiğ gıdaların her zamanki gibi suyla veya sirkeli suyla temizlenmesi yeterli olacaktır.
Temizlik amacıyla kullanılan kimyasalların çok büyük bir çoğunluğu zehirlenme riski oluşturan kimyasallardır.
Bu tip durumlarla karşılaşılmaması için gıdalar kesinlikle temizlik maddeleri ile yıkanmamalıdır. Kimyasal maddelerle olası bir zehirlenmede Ulusal Zehir Merkezi (Ulusal Zehir Danışma Merkezi-UZEM, Telefon: 114) aranmalıdır.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.