Gıdalarda ya da gıda katkılarında mevcut olan besinin insanda ya da canlıda enerjiye dönüşüleceği düşünüldüğünde; gıdalardaki; gıda katkılarında ya da yem ve yem hammaddelerinde enerji içeriğinin tespit edilmesi gerekmektedir.
Son yönetmeliklerle paketli olan tüm gıdaların enerji hesaplamasının yapılması zorunludur.
Bu hesabı yapmadan önce numune matriksine uygun olacak şekilde protein, nem , kül, yağ ve diet lif analizlerinin yapılması gerekmektedir.
Numunedeki bu analizler gerçekleştirildikten sonra; The Atwater General Factor System yöntemine göre hesaplaması yapılır.
Numunedeki karbonhidrat ve enerji hesabı için aşağıdaki hesaplama formülü kullanılmaktadır.
Karbonhidrat= 100-(nem+yağ+protein+kül)
Enerji (kcal)= (Yağ x 9)+ (Protein x 4)+ [(Karbonhidrat-Diet lif) x 4]
1 kJ= 0,239 kcal
1kcal= 4,184 kJ
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.