Gıda üretiminde personeller, özellikle direkt tüketime sunulan salata,tatlı gibi gıda maddelerinin hazırlığı esnasında kişisel hijyen kurallarına uygun olarak el temizliğine dikkat etmeli ve hazırlık aşamasında veya porsiyonlama sırasında eldiven kullanılması tavsiye edilmektedir.
Üretim aşamasında çalışan personeller kritik öneme sahiptir. Personeller özellikle Staphylococcus aureus açısından ciddi bir risk teşkil etmektedir. S.aureus’un en önemli bulaşma kaynağı insandır. Dünyadaki insanların %30’u S.aureus açısından taşıyıcıdır.Bu nedenle çalışanlar mutlaka belirli periyotlarda S.aureus açısından kontrol edilmelidir.
Personel açısından bir diğer önemli bakteri E.coli’dir. E.coli, özellikle ellerin iyi yıkanıp yıkanmadığının göstergesidir. Dışkı kökenli bir bakteri olan E.coli hijyenik yıkanmayan ellerde bulunabilir ve bu durumda gıdalarla personel teması sonucu üründe çapraz kontaminasyon meydana gelmektedir.
Gıda üretim aşamasında gıda ile direkt temas eden veya servis eden personellerde mutlaka hijyen kontrolleri gerçekleştirilmelidir. Bu kontrollerde hem E.coli, hem de S.aureus analizleri gerçekleştirilmelidir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.