Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus adlı küfler insanlar için toksik olan “aflatoksin” oluşumuna neden olmaktadır. Aflatoksinin en fazla görüldüğü ürünlerin başında fındık gelmektedir.
Aflatoksin oluşumunun ilk koşulu, bu toksin oluşumuna neden olan küf sporlarının gıda maddesine bulaşmasıdır. Özellikle toprak ile temas eden ürünleri küften uzaklaştırmak oldukça zordur. Dolayısıyla burada yapılması gereken; küf sporlarının üründe gelişimini engellemek ve ürünün torakla temasının minimuma indirmektir.
Güneşte kurutma sırasında, su aktivitesinin yüksek olduğu ilk 6-10 günde aflatoksin meydana gelebilmektedir.
Ayrıca yağışın fazla olduğu durumlarda küflerin sayısı artmaktadır. Bu nedenle özellikle yağışlı havalarda yere düşmüş fındıkların yerde uzun süre kalması engellenmelidir.
Ülkemizin ihraç ürünlerinin en başında gelen Türk fındığının kalitesinin devamlılığı için fındıkta aflotoksin oluşumu mutlaka önlenmelidir.Bunun için yapılması gerekenler madeler halinde şu şekilde sıralanabilir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.