Bize Ulaşın
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Domuz DNA analizi, Domuz DNA Testleri

Domuz DNA testleri; ürünlerin içerisinde yer alan gliserin, jelatin, aroma, gliserol gibi gıda, işlenmiş gıda ve gıda katkı maddelerinin içerisinde %0.01 hassasiyetinden domuz DNA’sının olup olmadığını anlamak için uygulanan bir real-time PCR yöntemi olarak karşınıza çıkar. Üretilen gıdalarda domuz ve domuz kökenli katkı maddelerinin kullanımı yasak kabul edilir.

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğine göre satışa sunulan ürünlerde kırmızı et ve beyaz etin birbirine karıştırılmaması gerekir. Aynı zamanda tüketici sağlığının ve haklarının doğru şartlarda korunabilmesi için ithal ürünlerde, dini inanç gereğince kullanıma uygun olmayan domuz eti ile elde edilen et ve ürünlerin mutlaka tespit edilmesi gerekir. Etin kaynağının ve tağşiş yapılıp yapılmadığını belirlemek amacıyla uygulanabilecek en güvenilir ve hassas sistem, gıda ürünlerindeki türe ait DNA araması ile kullanılan real-time PCR tekniğidir. Saniter laboratuvar ortamında yapılan real-time PCR yöntemi; %0,1’lik tespit limiti sayesinde hindi, tavuk, at, eşek, sığır ve domuz olmak üzere türlere ait olan DNA yüksek bir hassasiyetle tespit edilir.

Gerçek zamanlı PCR klinik laboratuvarımızda ve araştırma laboratuvarlarında aktif şekilde kullanılan ve geleneksel olan PCR yönteminden çok daha kısa süre içerisinde ve hızlı sonuç veren işlevsel bir yöntemdir.

İslami şartlara göre kesilen ve üretilen tüm gıda ürünleri helal olarak kabul edilir ve tüketilir. İslam dinine göre; inek, keçi, koyun, ördek, geyik, deve gibi hayvanlar sarhoş etmeyen bitkiler, sebzeler, meyveler, kuruyemişler ve baklagiller helal kabul edilir. Gıda sektöründe gerçekleşen, tüketilecek hayvanların İslami koşullara uygun şekilde kesilmemesi, et ve et ürünlerinin içeriğinde domuz etinin karıştırılmış olması, gıdalarda domuz yağının kullanılması gibi taklit ve tağşiş sebeplerinden dolayı ‘’helal gıda’’ kavramı günümüzde çok daha değerli bir hale gelmiştir.

Helal gıda standartları tüketilen tüm gıda ürünlerinin hammadde, katkı maddeler, bileşenler, yardımcı maddeler, işleme yöntemleri ve işletme koşullarına dini kurallara uygun şekilde yapılmasını kapsar. Helal testi DNA analizleri, gıda ürünlerine göre tespit edilir. gıda analizleri, domuz DNA analizi ile beraber baz alınarak değerlendirilir. Helal testi DNA analizi kapsamında gerçekleştirilen analizler şu şekilde sıralanabilir:

  • Domuz DNA testi,
  • At DNA’sı aranması,
  • GDO taranması,
  • Suni boya aranması,
  • Etil alkol tayini,
  • Mono sodyum glutamat tayini,
  • Karmın (E120) tayini,
  • Eşek DNA’sı aranması,
  • Jelatin aranması,
  • Sorbik asit,
  • Pestisit aranması,
  • Natamisin,
  • Benzoik asit,
  • Okratoksin,
  • Aflatoksin.

Ülkemizin birçok yerine aktif şekilde hizmet veren Saniter laboratuvarında domuz eti ve diğer tüm ürünlerde helal sertifikasyonu DNA testi uygulamaları standartlara uygun şekilde gerçekleştirir.

Helal Sertifikasyonu DNA Testi Önemi

Helal gıda: çiftlikten tüketicinin sofrasına kadar geçen süreç içerisinde ürünlerin İslami kurallara uygun şekilde hazırlanmasını ifade eden bir kavramdır. Helal gıda, Müslümanlar için özellikle de gayrimüslim toplumlarda yaşayan Müslümanlar için çok önemli bir konu olarak dikkat çeker. İslam dini şartlarının gerektirdiği sağlıklı, helal ve temiz gıda için ideal şekilde kesilen ve üretilen tüm gıdalar helal gıda kapsamına girer. Buna bağlı olarak uygulanan helal gıda güvenliği DNA testlerinin önemi çok farklıdır.

Helal gıda denildiğinde ise akla ilk olarak et ve et ürünleri gelir. Aslında bu çok yanlış bilinen bir bilgidir. Helal gıda, tüketiciye ulaşan tüm gıdalara kapsar. Ülkemizde helal gıda kavramı özellikle son zamanlarda çok daha fazla önem kazanmıştır. İnek, koyun, tavuk, keçi, ördek, geyik ve deve gibi hayvanlar helal sayılırken, domuz eti haram sayıldığından tüketilen besinlerin mutlaka domuz eti tespiti yöntemlerinden geçirilmiş olması gerekir.

Helal gıda kavramı, et ve et ürünlerine domuz eti karıştırılmaması ve gıdaların içeriğinde domuz yağının kullanılmaması, taklit olan herhangi bir maddenin kullanılmamasını gerektirir. Buna bağlı olarak besinlerin helal gıda olarak sayılabilmesi için:

  • Helal kesim belgesi,
  • Helal uygunluk belgesi,
  • Helal parti uygunluk malı olması gerekir.

Helal gıda analizleri; tüketilen gıda ürününe göre belirlenir. Bu belirleme yapılırken bazı parametreler göz önünde bulundurulur. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Et ve et ürünleri,
  • Yumurta ve yumurta ürünleri,
  • Süt ve süt ürünleri,
  • Meyve ve sebzeler ve ürünleri,
  • Hayvansal ve bitkisel kökenli sıvılar, katı yağlar,
  •  Şeker ve şekerleme ürünleri,
  • Bal ve yan ürünler,
  • Gıda hizmet ve tesisleri,
  • Genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDO),
  • Gıda katkı maddeleri,
  • Besin takviyeleri,
  • Su ve diğer ürünler,
  • Balık ve balık ürünleri,
  • Meşrubatlar (alkol içermeyen içecekler),
  • Tahıl ve tahıl ürünleri,
  • Helal kozmetik ürünleri.

Madde olarak sayılan ürün kategorilerinin üretim alanında yapılan tüm deneyimlerin çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bunun dışında bazı belli başlı testlerin de yapılması gerekir. Gıdaların içerisinde alkol ve çeşidi, domuz eti ve domuzdan üretilen maddelerin bulunmaması şarttır. Ayrıca et ve et ürünlerinin helal kesim olması çok dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alır. Helal ürün çok önemli bir konu olduğundan, gıda güvenliği için DNA testleri olmazsa olmaz bir konumdadır. Özellikle domuz eti DNA testi sonucunda oluşturulan değerlendirme ile helal gıda sertifikasyonu alan ürünler temiz ve şartlara uygun şekilde üretimin gerçekleştirildiğine dair tüketiciye garanti verir.

Uluslararası helal sertifikasyonu; DNA analizi ile beraber İslam dini tarafından tanımlanan, helal gıdalar, helal ürün üretimi, helal şartlarda depolanma ve servis hizmetini düzenleyen, gıda zincirinin her aşamasında uygulanması gereken temel gereklilikleri ortaya koyar. Hayvan kesim ve çeşitli gıda ürünlerinin güvenilir şekilde ayrıştırılabilmesi için oluşturulan söz konusu bu standart, haram kriterlerini sağlayan bütün ürünleri yaşantısından çıkaran Müslüman tüketicilerin ürün talebini karşılar.

Helal standardının içeriğinin sürekli olarak kontrol edilmesi ve düzenlemelere tabi olarak belli periyotlarda güncellenmesi gerekir. Bu standart için, helal kriterlerine göre üretilen tüm ürün ve hizmetlerin İslam inancına bağlı olan tüketiciyi doğru bilgilendirmesi ve Müslüman dünyası için helal tüketim talebine yanıt vermek amaçlanır. Söz konusu standart; helal tüketim tercihleri dikkate alınarak üretilen ürünlerin Müslümanlar tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışır. Standardın en önemli ihtiyacı ise ürün ve hizmetin test ve muayenelere tabi tutularak helal gereksinimlerine karşılık verip vermediğini teyit etmektir.

Gıdalarda uygulanan domuz DNA analizi, bu testler arasında çok önemli bir konumda yer alır. Helal testleri ürün içeriğinde domuz DNA, hastalık yapıcılar, alkol, ağır metaller, GDO gibi istenmeyen bileşiklerin tayin edilmesi şeklinde sıralanabilir. Standardın ihtiyacı olarak ifade edilebilen kritik bulaşma ve kirlilik limitlerini karşılayan ürün ve hizmetin helal değerlendirilmesi prensibi test ve muayene işlemlerinin tamamına dayalıdır. Bu yüzden domuz DNA testi gibi helal gıda yolunda atılan bu çok önemli analizin hangi firma tarafından yapıldığı çok önemlidir.

Domuz DNA Analizinde Saniter Güvencesi

Saniter; söz konusu domuz DNA testi analizi başta olmak üzere helal gıda esasına dayalı tüm besinlerin analizlerini en doğru şekilde gerçekleştiren profesyonel bir firmadır. Uzun yıllardan süregelen çalışma tecrübesi ile ürünlerin ve gıdaların analiz sonuçlarını en kısa süre içerisinde tarafınıza ulaştıran firmamız için öncelikli olan daima müşteri memnuniyetidir. Sizde Saniter farkını yaşamak ve domuz DNA’sı aranması konusunda hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde etmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...