Bakteriyel endotoksin testi, en kısa tabiriyle yapısal bir bakteri bileşeni olarak ifade edilir. Başka bir deyimle endotoksin, gram- negatif bakteri hücrelerinin dış zarının bileşeni olarak da karşınıza çıkar. Endotoksin, ortaya çıkan birbirinden farklı nedenlerden kaynaklı bakterinin standart olan yapısını kaybetmesi ile oluşur. Ayrıca bahsi geçen bu yapının parçalanan yapısı olduğunu ifade etmek de mümkündür.
Bakteriyel endotoksin denildiğinde birçok farklı tanımın olduğunu ifade etmek mümkündür. En basit dille, gram-negatif bakterilerin ölmeden önceki son kalesi olarak görülebilir. Bakteriyel endotoksinin bir diğer ismi ise lal testidir. Lal testi sayesinde ürünlerin üzerinde yer alan gram-negatif bakterilerin hücre duvarında bulunan toksik yapısı hem kolay hem de hızlı bir şekilde ortaya çıkarılır. Bu test son dönemlerden popülerliğini artırırken, birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla lal testi için kalite odaklı hizmet veren bir analiz firması tercih etmek son derece önemlidir. Bu sayede en doğru analiz sonuçları kısa süre içerisinde tarafınıza ulaştırılabilir. Lal testi ile ürünlerin üzerinde yer alan toksik maddeler tespit edildiği için, özellikle üretici firmalar tarafından temin edilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde imalat sektöründe uzun vadede bir başarı yakalamak çok zor olacaktır.
Lal testinin ortaya çıkardığı sonuçlar genel olarak en doğru sonuçlara erişilmesini sağladığı için hem ülkemizde hem de dünya genelinde çok önemli alanlarda aktif şekilde kullanılır. Medikal cihazlar, ilaç firması ve diyaliz suları gibi oldukça hassasiyet ve özen isteyen alanlarda lal testine sıklıkla başvurulduğu bilinir. Söz konusu olan bu test sayesinde ürünlerin üzerinde yer alan toksik maddeler kısa süre içerisinde tespit edilir ve gereken işlemler hiç vakit kaybı yaşamadan yapılır. Günümüz koşullarında ilaç sektörü ve medikal malzeme alanlarının hemen hemen hepsinde lal testi kullanıldığını görmek mümkündür. Saniter üzerinden bizlerle iletişime gerek lal testi ve ortaya çıkardığı doğru sonuçların gerçekliği hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Firmamız için öncelikli olan doğru analiz sonuçları ile sizlere yol gösterici olmaktır.
Lal testinin hangi ürünler üzerinde yapıldığı sorusunun aslında birçok farklı cevabı vardır. Ancak bazı alanlarda bu testin kullanımı diğer alanlara göre çok daha fazla yaygın olabilir. Medikal cihazlar üretilen firmalar tarafından lal testi bu sektör içerisinde çok yaygın şekilde kullanılır. Bu malzemeler arasında kardiyovasküler, kalp pili, beyin omurilik sıvısı ile direkt şeklinde temas eden çeşitli ürünler yer alır. Bu malzemeler hastalığı bulunan insanlar hayati için çok büyük önem arz ettiğinden testin hassasiyetle ve özenle yapılması tavsiye edilir.
Lal testinin yapıldığı ortamın sterilize ve uygun koşullarda olması son derece önemlidir. Hijyen ortamının sağlanması, test sonucunu doğrudan etkileyebildiği için bu uygulama çok büyük bir dikkat ister. Diğer yandan analizleri gerçekleştiren firmaların güvenilir olması ve sektör içerisinde bilindik olması da son derece önemlidir. Firmamız lal testi gibi medikal cihazlar üzerinde yapılan çeşitli analizlerle adını duyurmuş ve tecrübeleri ile piyasada kendine yer bulmayı başarmıştır. Sizde en net sonuca ulaşmanızı sağlayan ve yüksek kalite standartlarında çalışma prensibi ile rakiplerinden hep bir adım öne çıkan hizmetlerimizden faydalanmak için alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.
Firmamız sadece medikal malzemeler üzerinde analiz yapmakla kalmaz. Aynı zamanda kozmetik, su ve gıda gibi alanlarda da testlerle adından söz ettirmeyi başarmıştır. Lal testinin son yıllarda çok daha önemli bir konumda yer almasıyla ve medikal malzeme üretimi yapan firmalar arasından yayılmaya başlamasıyla beraber Saniter çok daha ön plana çıkmayı başarmıştır. Analizlerimiz ile insan yaşamına direkt olarak etki eden çeşitli malzemelerin güvenilirliğinden emin olabilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgi sahibi olmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak alanında uzman ekibimizle irtibata geçmeniz yeterlidir.
Lal testi için sıklıkla uygulanan üç yöntem vardır: Kinetik türbidimetrik, kinetik kromojenik ve jel-pıhtı testi yöntemleridir. Kinetik test yönteminin jel-pıhtı yöntemine göre kendi içerisinde çeşitli avantajları vardır. Kinetik türbidimetrik yöntemler için, endotoksin varlığının bir sonucu olarak çözeltinin berraklığının değişikliği için bir tüp okuyucu ya da 96 oyuklu plaka okuyucu kullanılması gerekir. Söz konusu olan bu çözeltinin değişim süresi, test numunesinde bulunan endotoksin konsantrasyonu ile negatif şekilde ilişkilidir. Numunenin reaksiyon süresi, endotoksin konsantrasyonunu standart bir eğriyle karşılaştırarak hesaplamak amacıyla kullanılır. Kinetik kromojenik yöntem için ise bu değişiklik bir çözeltinin renginde izlenir.
Bu çözeltinin sararma süresi; endotoksin konsantrasyonu ile negatif alakalı olabilir. Endotoksin seviyesini ayırt edebilmek için sabit bir zaman çerçevesi ve rengin yoğunluğunun kullanılması gerekir. Jel-pıhtı yöntemi için ise jel pıhtısı LAL ile eşit oranlarda test materyali kullanılarak inkübe edilmelidir. Bu inkübasyondan sonra ise tüp ters çevrilmelidir. Endotoksin varsa solüsyon pıhtılaşır ve doğal olarak jel tüpün alt kısmında kalır.
Bakteriyel endotoksinlerin kendi içerisinde çeşitli tehlikeli bulunur. Su ya da hastaya temas eden herhangi bir endotoksin bulaşması ile alakalı olduğu için son derece dikkatli davranmak da fayda vardır. Su ile temas durumunda aletlerin yıkanması işlemi sırasında bulaşma söz konusu olabilir. Bunun için ne kadar önlem alınmaya çalışsa bile, hastalığın bulaşmasını engellemek çok zordur. Çünkü endotoksin bakteri hiç düşünmediğiniz bir anda ani şekilde bulaşabilir. Bakterilerin bulaşmasının önüne geçmek için bir takım önlemler alınabilir. Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, bulaşma ihtimalini yok etmek mümkün değildir.
Son dönemlerde en fazla karşılaşılan negatif enterik basillerin sonucu oluşan yeterli olmayan doku perfüzyonu, dissemine intravasküler Koagülasyon tablo ve vasküler hasar şeklindedir. İnsan kanında endotoksinin fark edilmesine neden olan duruma endotoksemi ismi verilir. Bu durum ilerleyen zamanlarda ise septik şoka girmesine neden olabilir.
Ayrıca ilaç kutularında yer alan endotoksin atıklarının arındırılması işlemleri de hayata geçirilir. İlacı aktif olarak kullanan kişilerin hastalığa bulaşmaması için bu işlemin yapılması son derece önemlidir. LPS’nin imha olmasını sağlamak için ise 300 C ‘den daha yüksek bir sıcaklığa ihtiyaç duyulur. Endotoksin de oluşan azalma ısınma süresi ve sıcaklık gibi unsurlar alakalı olabilir. Bu amaçla kullanılan bazı özel olarak hazırlanan depirojenizasyon fırınlarında, cam ampuller ve diğer yandan şırıngalar 250 C’de 30 dakika gibi bir süre içerisinde tutulduğu zaman endotoksin seviyesi de doğal olarak 1000 defa azalır.
Bakteriyel endotoksin testi; lenfatik sistem ya da beyin omurilik sıvısı ile temas eden tıbbi cihazların değerlendirilmesi için bir lot salma testi olarak gerçekleştirilir. Bu, projenik tepkileri daha net şekilde belirlemek için at nalı yengeçlerinin kan hücreleri test edilerek bakteriyel endotoksinlerin varlığı belirler. Ürünlerin endotoksin içeriğinin izin verilen salım sınırları altında olduğundan emin olunması için intralenfatik, intravasküler, intratekal ve intraoküler sistemlerde direkt olarak ya da dolaylı şekilde temas halinde olan herhangi bir ürün için bakteriyel endotoksin testi gereklidir. Günümüzde tıbbi cihazlar için endotoksin limiti, cihaz beyin omurilik sıvısı ile temas etmediği takdirde 20.0 EU/cihazdan daha azdır. Bu cihazın beyin omurilik sıvısı ile temas edecek limiti 2.15 EU/cihaz olarak nitelendirilir.
Saniter; başta bakteriyel endotoksin testi olmak üzere tüm analizlerde üst düzey kalite standartlarında çalışma prensibi ile ön plana çıkan nitelikli bir firmadır. Sizde analiz konusunda karşınıza çıkan her türlü soruna akılcı çözüm önerileri sunan firmamız, müşteri odaklı çalışma prensibi ile her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. En doğru sonuçları kısa süre içerisinde rapor olarak elinize ulaştıran Saniter kalitesini yaşamak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman kadromuzla irtibat kurabilirsiniz.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.